27 februari 2024

Arnhems Sportcafé: Samen

Dinsdag 27 februari organiseren we een nieuwe editie van het Arnhems Sportcafé. Het thema van de avond is Samen. We nodigen je hiervoor van harte uit!

Datum: dinsdag 27 februari 2024
Inloop: 18.30 uur
Start programma: 18.45 uur
Einde: 21.30 uur
Locatie: Sportcentrum Valkenhuizen, Beukenlaan 15 in Arnhem

Aanmelden Arnhems Sportcafé Samen

Het aanmelden voor het Sportcafé Samen kan hier: Aanmelden Arnhems Sportcafé

Programma Arnhems Sportcafé

18.30h  Inloop met koffie/thee en iets lekkers
18.45h  Opening
19.15h  Workshopronde 1
20.00h  Pauze
20.15h  Workshopronde 2
21.30h  Afsluiting en drankje

De workshops van het Sportcafé

1. Wat kan jij betekenen voor de Unieke Sporter?
Duik in de wereld van het aangepast sporten en kom er achter welke belangrijke rol jij kan vervullen! Oud-paralympisch sporter, Estée, vertelt vanuit haar eigen ervaring waarom sporten voor inwoners met een beperking extra van belang is. Leer welke drempels er zijn en door welke simpele aanpassingen jouw aanbod toegankelijker kan worden. Doormiddel van praktische tips beantwoorden we o.a. samen de vraag: "Hoe krijg ik kinderen met een beperking en hun ouders naar mijn sportvereniging of activiteit."

2. De inactieve burger, actief krijgen binnen jouw club (Mariëlle Durieux, BGF)

In deze workshop leer je hoe je drempels wegneemt voor mensen die nu nog niet actief zijn, maar actief kunnen worden. Daarnaast leer je waar je rekening mee moet houden bij mensen die het niet gewend zijn om te bewegen. En belangrijk, er zijn organisaties in Arnhem die je hierbij kunnen helpen.

3. Signaleren van kindermishandeling (Mariëlle ten Bosch, Rijnstate)

Het thema van de gezondheidsmaand is familie, maar wat nu als je geen goed gevoel hebt bij een gezin? Wat zijn signalen van kindermishandeling en hoe kun je handelen bij een vermoeden? Een lastig thema, maar na deze workshop weet je hoe jij het verschil kan maken voor een kind in een lastige situatie!

4. Psychische problemen bij pubers: wat kun je doen? (Propersona)

Pubers met een grote mond, die lastig te motiveren zijn of zich juist steeds verder terugtrekken. Misschien komt u ze wel eens tegen bij u op de vereniging. Is dit typisch pubergedrag of is er meer aan de hand?

Pubers zijn bijzonder kwetsbaar voor het ontwikkelen van psychische problematiek. Ongeveer 75 procent van de psychische ziekten ontstaat voor het 25ste levensjaar. Daarom is het van groot belang dat klachten zo vroeg mogelijk gesignaleerd worden en dat jongeren de juiste ondersteuning krijgen. Vraagt u zich wel eens af of een jongere problemen heeft? En twijfelt u dan of u wat moet zeggen en zo ja, wat dan?

In de workshop 'Pubers en psychische problemen' leert u meer over hoe somberheid, angst en stress eruit kunnen zien bij jongeren. Ook gaan we in gesprek over de belangrijke rol die u kunt spelen door het gesprek aan te gaan en de jongere te ondersteunen.

Een slecht cijfer op school, niet uitgenodigd voor een avond uit, een ziek familielid, groepsdruk, ruzie met je vrienden. Jongeren kennen grote en kleine teleurstellingen. Hoe jongeren daar mee omgaan, is een kwestie van veerkracht. Oftewel je vermogen om je aan te passen aan stress of tegenslag. De ene jongere is veerkrachtiger dan de andere. Gelukkig kun je pubers helpen om hun veerkracht te vergroten. Hoe? Dat komt aan bod tijdens deze bijeenkomst.

5. Middelengebruik op de club (Iris Zorg Preventie)

"Alcohol, drugs en andere verslavingen zijn lastige onderwerpen om te bespreken." Hoe zit dit in Arnhem? Heb je zicht op wat er bij jullie op de club gebeurt? En als het gebeurt, hoe reageer je dan? Of waar moet je op letten? Welke afspraken maak je als vereniging om de zorgen omtrent middelengebruik bespreekbaar te maken? Iris Zorg Preventie vertelt wat zij hierin kunnen betekenen voor jouw vereniging.

6. Sport is voor iedereen (John Blankenstein Foundation)

Hoe kan je er als club voor zorgen dat iedereen zich thuis voelt bij jouw sportclub? En waarom is het belangrijk dat iedereen zich thuis kan voelen bij jouw sportclub? Tijdens deze workshop neemt de John Blankenstein Foundation je mee met lhbti+-thematiek als voorbeeld om ook jouw club een plek te maken waar mensen veilig en fijn kunnen sporten en zo iedereen de kans heeft om diens volledige sportieve potentieel te ontdekken. Met de praktische tips kan jij het vervolggesprek aangaan op je sportclub om zo positieve stappen te zetten in de richting van een toegankelijke, veilige en inclusieve club.

Aanmelden Arnhems Sportcafé Samen

Het aanmelden voor de workshopavond Samen kan hier: Aanmelden Arnhems Sportcafé

We hopen je te begroeten op 27 februari!