06 september 2022

Uitnodiging: Arnhems Sportcafé 4 oktober

Dinsdag 4 oktober organiseren we een nieuwe editie van het Arnhems Sportcafé. De avond staat in het teken van Inclusie en Diversiteit. Twee rondes aan workshops, met onderwerpen die interessant zijn voor jou als sportaanbieder. We nodigen je hiervoor van harte uit!

Datum: dinsdag 4 oktober 2022
Locatie: Sportcentrum Valkenhuizen, Beukenlaan 23 in Arnhem
Tijdstip: 17.30 - 22.15 uur

Aanmelden Arnhems Sportcafé Inclusie & Diversiteit

Het aanmelden voor de workshopavond Inclusie en Diversiteit kan hier:
Aanmelden Arnhems Sportcafé

Programma Arnhems Sportcafé

17.30h  Inloop met broodje & sapje door de Buitenpoort en JOGG
18.00h  Plenaire aftrap met klein interview wethouders Inclusie en Sport
18.30h  Interactieve presentatie Welkom op de club door Start2Create
19.15h  Eerste workshopronde
20.15h  Pauze met gezond hapje
20.45h  Tweede workshopronde
21.45h  Plenaire afsluiting
22.15h  Einde

De workshops van het Sportcafé

1. Workshop Creatief denken over Diversiteit en Inclusie
In deze sessie word je uitgedaagd anders te denken, of noem het omdenken. Je stapt uit de geijkte denkpaden en ontdekt vanuit onverwachte hoek kansen voor diversiteit & inclusie op je vereniging. Je stapt uit de 'Ja, maar…' in de 'Ja, EN.' 1 ding beloven we: de uitkomst is altijd anders dan je van tevoren verwacht. Met snelheid, interactie en een lach. Eén van de tools die we inzetten is de Rode Kaart. Wil je deze alvast downloaden? Dat kan hier.

De sessie wordt begeleid door Kyra en Etienne van Start2Create.

2. Workshop Inclusief veilig beweegklimaat
Zwemvereniging Neptunes, Basketbalvereniging Arnhem Eagles en voetbalvereniging ESA Rijkerswoerd hebben deelgenomen aan het pilotproject "inclusief veilig beweegklimaat" en zullen daarover - samen met projectleidster Chantal Kling - inhoudelijk tijdens de workshop hun ervaringen delen. Onderwerpen: Warm welkom, een inclusief veilig sport&beweeg aanbod, inclusief communiceren en financieel inclusief zijn als sportaanbieder.

3. Workshop Kansenmakers
Zij stomen met hun programma (v)mbo'ers klaar voor de arbeidsmarkt en vergroten zo hun baankansen. Zij leggen de verbinding tussen werkgevers/organisaties en jongeren en creëren met bedrijven/organisaties nieuwe stageplekken voor jongeren die moeite hebben een stageplaats te vinden. Sportaanbieders komen vaak handen te kort. Inclusief denken over werkzaamheden binnen de vereniging of stichting. De kansenmakers kunnen hier een verbindende functie in spelen.

De workshop wordt gegeven door Shafie Mohammed Arab en Idris Ahmed Yonis van Kansenmakers.

4. Workshop Uniek Sporten
De deelnemers krijgen uitleg wat Uniek Sporten allemaal doet en welke diensten zij aanbieden. Daarnaast laten zij de deelnemers ervaren hoe het voelt om te sporten/bewegen met een beperking. Ook zal een ervaringsdeskundige (Olympisch sporter) vertellen wat sport kan betekenen en tegen welke drempels sporters met een beperking aanlopen.

5. Workshop Concrete ondersteuning voor sportaanbieders
Dan heb je als aanbieder zin om aan de slag te gaan met inclusie en weet je niet hoe en waar je moet beginnen. In de Gemeente Arnhem werken we graag samen met partners om sportaanbieders te ondersteunen. In deze workshop geven verschillende organisaties aan wat zij voor jou kunnen betekenen.

Deelnemende organisaties: Vrijwilligerscentrale, Adviesbrigade, Arnhemse Sportfederatie (ASF), Kansen vanuit het Landelijk sportakkoord.

6. Workshop Diversiteit in je club
De workshop is een interactieve bijeenkomst waarin aan de hand van praktische werkvormen ervaringen worden gedeeld en meer begrip wordt opgedaan over seksuele voorkeur en van mechanismen van insluiting en uitsluiting in de sport. Er staat een ervaringsverhaal van een LHBTI+ (top-)sporter centraal.

Als deelnemer krijg je concrete handvatten waarmee je in staat bent om op een proactieve wijze uitsluiting en discriminatie te herkennen en toe te werken naar inclusie. Hiermee kan iedereen zelf bijdragen aan een positieve sociale norm en een veilig(er) sportklimaat binnen de club. Uit onze ervaring weten we dat dit bijdraagt aan inclusie op breder terrein, het sportplezier en de vooral ook de prestaties binnen de lijnen!

De workshop wordt gegeven door Floor Popken en Anne Keris van John Blankenstein Foundation.

Aanmelden Arnhems Sportcafé Inclusie & Diversiteit

Het aanmelden voor de workshopavond Inclusie en Diversiteit kan hier:
Aanmelden Arnhems Sportcafé

We hopen je te begroeten op 4 oktober!